Як нагріти басейн

Обігрів басейну сонячними системами Regulus
Кожна людина хоче жити добре та комфортабельно. Зробити пергий крок – встановити басейн, наважуються багато сімей. Ми підскажемо, як правильно зробити другий крок– забезпечити нагрів басейна. Частіше басейн експлуатується не цілий рік. В умовах України це всередному період від середини червня до кінця серпня. Але в умовах тільки природнього нагріва води, часто температура для купання є далеко не комфортною, а особливо для дітей. В басейнах для дорослих, для забезпечення найбільшого комфорту, температура має бути у межах 24-26 градусів, а вода в дитячих басейнах повинна прогріватися до температури 30 градусов і вище. Обігрів води не тільки забезпечує цю температуру, але і значно збільшує період можливої експлуатації (з початку травня до кінца вересня). Нагрівати газом чи електроенергією зручно, але дорого. Якщо у Вас уже є басейн, Ви знаєте, яку значуа суму може коштувати  такий нагрів.
В ряді країн успішно експлуатується велика кількість плавальних басейнів з сонячним обігрівом. Така система обігріву коштує не дешево, але окупається протягом декілька років. Навіть якщо ви вирішите з часом продати Ваш будинок, то наявність такої енергозберігаючої системи стане додатковою перевагою і збільшить вартість вашої нерухомості.

Окупність інвестицій
Для наглядності пропонуємо Вашій увазі розрахунок окупності сонячної системи, який було зроблено для санаторного комплекса з потребою гарячої води -2000 літрів за годину: Для нагріва 2000 л холодної води (150С) до температури 900С необхідно затратити 168 Ккал, що складає 27 м3газу або 158 кВт/год електроенергії (Згідно норм теплоти згорання всіх видів топлива, затвердженим Наказом Міністерства топлива і енергетики України №605 /1.10.2004р).
Система, запропонована для цього обєкта, при середньому сонячному випроміненні здатна нагріти необхідний обєм 2 рази на день. Річне споживання газу для нагріву аналогічного обєму води складає 15 768 м3газу, що дорівнює 72 532,8 грн. Річні витрати на електроенергію складають 80 738 кВт/год, що дорівнює 84 774,9 грн. Таким чином окупність системи для даного обєкта (Загальна інвестиція склала 19500 Евро) у порівнянні з газом склала 2,7 року, а у порівнянні з електрикою 2,3 року.
Окупність для кажного обєкта буде різна, вона залежить від наявності або відсутності діючої системи, розміри басейна, відкритий басейн чи закритий та багато інших факторів, але в середньому цей показник коливається від 2 до 8 років.

Принцип роботи
Як працює такий обігрів? Вода з басейна циркулює через фільтр і теплообмінник геліосистеми. В теплообміннику вона нагрівається від теплоносія, який циркулює в закритому контурі сонячних колекторів. В системі вмонтовані сенсори і автоматичний клапан, який направляє воду в теплообмінник, коли температура води в басейні нижче заданої. Якщо температура води досягла бажаної, то вода просто проходить мимо теплообмінника і повертається в басейн.
Використання сонячної енергії для обігріву басейна є оптимальним варіантом. Як правило, система накопичення сонячної енергії монтується на даху будинку, де є можливість ловити максимальну кількість сонячного світла.

Варіант комплектації комбінованої сонячної системи:

Схема обігріву басейна і опалення з використанням комбінованого резервуара та газового котла:

Якщо Ви плануєте експлуатувати Ваш басейн круглорічно, необхідно подумати про додаткове джерело тепла. Ми пропонуємо найбільш доступний та дешевий спосіб обігріву твердотопливним котлом. Особливо це вигідно на великих обєктах.
Котел на дровах або гранулах використовується для так званого стартового та експлуатаційного підігріву (6 годин перед відкриттям громадського басейну). Ми рекомендуємо викристовувати для нагріву піролізні котли Vigas, виробництва Словаччини.
Ваші витрати на обігрів при використанні піролізного котла на дровах будут в 4 раз меньше, ніж при газовому нагріві, і в 9 раз меньше, ніж з використанням електрообігріву.
Наші спеціалісти підготують для Вас декілька варіантів можливого рішення обігріву басейну.